ZDRAVSTVENE TEŽAVE OTROK PO KIRURŠKI UREDITVI ATREZIJE POŽIRALNIKA S TRAHEOEZOFAGEALNO FISTULO ALI BREZ NJE IN SPREMLJANJE - Airin Veronese; Matevž Srpčič; Bogdan Vidmar; Matjaž Homan; Petja Fister; Gaja Setnikar Kimovec; Uroš Krivec; Daša Gluvajić; Jana Lozar Krivec (Slovenska pediatrija)

(untitled)
Atrezija požiralnika s traheoezofagealno fistulo ali brez nje je prirojena razvojna nepravilnost prebavne cevi. Po kirurški ureditvi nepravilnosti imajo bolniki lahko težave v več organskih sistemih, kar pomembno vpliva na kakovost življenja. V članku želimo prikazati kratkoročne in dolgoročne zaplete po kirurški ureditvi atrezije požiralnika ter druge zdravstvene težave, povezane z moteno zgradbo in delovanjem prizadetih organov. Želimo poudariti, kako pomembno je, da te otroke spremlja multidisciplinarni tim za izboljšanje prepoznave, preprečevanja in zdravljenja težav ter izboljšanja kakovosti življenja teh otrok.