Patatesin Kuvvet-Deformasyon Karakteristiklerinin Belirlenmesi - Mustafa Vatandaş; Recai Gürhan (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çal ışmada, yeni hasat edilmiş patates yumrular ı nda üç farkl ı eksende, dört farkl ı h ı zda penetrasyon karakteristikleri belirlenmi ştir. Bu amaçla 8 mm çap ı nda silindirik bir bas ı eleman. kullan ı lm ışt ı r. Deneyler sonucunda ortalamalar aras ı fark yönünden deformasyon enerjisi, gerilme ve maksimum kuvvet parametrelerine ait eksenler aras ı fark ı n önemli olmad ığı belirlenmiştir. Deformasyon h ı z ı blok olarak al ı nd ığı nda ise gerilme ve maksimum kuvvet parametrelerine ait ortalamalar aras ı fark ı n x-x ekseni değerlerinden kaynakland ığı ortaya konulmu ştur.