Regresyon ve Kriging Meta-Modelleri için Kullanılan Deney Tasarımı Yöntemleri - Muzaffer Balaban (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Benzetimmodelinden veri üretmenin oldukça zaman alıcı olduğu durumlarda eniyileme,duyarlılık analizi gibi amaçlarla meta-model kullanılır. Deney tasarımımeta-model kurma çalışmalarının en önemli aşamalarından biridir ve benzetimmodelinin hangi girdi değişkenleri kombinasyonları için çalıştırılacağıbelirlenir. Seçilen meta-modelin yapısına uygun deney tasarımı kullanılmasıgerekir. Bu çalışmada literatürde regresyon ve kriging meta-modelleri içinkullanılan deney tasarımı yöntemleri incelenmiş ve yorumlanmıştır.