ФІНАНСОВИЙ ВИМІР ВПЛИВУ ЛІСОВОГО ГОСПОДАРСТВА НА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ ПІДНЕСЕННЯ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - Анатолій Карпук; Олександр Шуст; Ростислав Буценко (Економіка та суспільство)
Обґрунтовано, що лісове господарство виступає основною структуроутворюючою ланкою господарських комплексів багатолісних регіонів. Встановлено, що система податкового регулювання господарського освоєння лісоресурсного потенціалу прямо корелює з вимогами бюджетно-фіскальної децентралізації, оскільки у 2013-2023 роках частка місцевих бюджетів у надходженнях податків і обов’язкових платежів до Зведеного бюджету України, сплачених сектором державних лісових господарств, коливалася в інтервалі 26,1-52,0%. Виявлено, що висока частка надходжень податків і обов’язкових платежів до місцевих бюджетів, сплачених державними лісовими господарствами, значною мірою забезпечується еквівалентним розподілом рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів між центральними та місцевими публічними фінансовими фондами. Обґрунтовано, що посилення впливу лісового господарства на соціально-економічне піднесення багатолісних регіонів залежить від усунення перегинів у визначенні бази стягнення рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів. Доведено, що стратегічним пріоритетом модернізації інструментарію фіскального регулювання господарського освоєння лісоресурсного потенціалу виступає зниження податкового навантаження на сектор державних лісових господарств.