Розроблення методу підвищення точності локалізації бездротових сенсорних мереж - Ганна Пастушенко (Сучасний стан наукових досліджень та технологій в промисловості)
Предметом дослідження в статті є методи підвищення точності локалізації в бездротових сенсорних мережах в умовах відкритого середовища. Особливу увагу приділено методам налаштування потужності передачі сигналу для визначення діапазонів зв’язку між опорними й невідомими вузлами, а також методам оптимізації локалізації за допомогою багатокрокового звуження зони пошуку можливих місць розташування вузлів. Мета роботи – розроблення ефективного методу, що підвищує точність локалізації вузлів бездротових сенсорних мереж унаслідок налаштування потужності передачі сигналів для поступового звуження зони пошуку, використання багатораундового вимірювання для покращення результатів локалізації та статистичного аналізу для прогнозування місця розташування вузлів. У статті розв’язуються такі завдання: 1) розроблення методу адаптивного налаштування потужності сигналу; 2) створення алгоритму багатораундового звуження зони пошуку; 3) використання статистичних методів для прогнозування позицій вузлів. Методи, що застосовуються в дослідженні: адаптивне налаштування потужності сигналу; алгоритм багатораундового звуження зони пошуку; статистичний аналіз для прогнозування місця розташування вузла. Досягнуті результати. Запропоновано метод, що дає змогу значно підвищити точність локалізації в бездротових сенсорних мережах. У процесі експериментів було показано, що, на відміну від традиційних методів, новий підхід знижує похибки позиціювання на 30–40 %, що є значним досягненням для мереж, які працюють в умовах відкритого середовища. У деяких випадках метод допомагає точно визначити місце розташування вузла вже на пізньому етапі вимірювань. Це сприяє зменшенню витрат енергії, оскільки кількість необхідних вимірювань і перевірок істотно скорочується. Розроблений підхід демонструє ефективність (навіть у ситуаціях, коли сигнали зазнають значних перешкод) завдяки адаптивному налаштуванню потужності передачі сигналу. Висновки. Застосування методу підвищує точність локалізації в бездротових сенсорних мережах, що важливо для IoT-застосунків. Це знижує енергоспоживання завдяки меншій потребі у вимірюваннях. Подальші дослідження можуть зосередитися на адаптації до складніших умов, як-от міські середовища чи внутрішні простори.