OBNOVA GRADSKE VIJEĆNICE – LOŽE U SENJU REZULTATI ZAŠTITNIH ARHEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA NA LOKACIJI GRADSKE VIJEĆNICE – LOŽE - BLAŽENKA LJUBOVIĆ; DAMIR MARTINOV (Senjski Zbornik)
U posljednih nekoliko godina po fazama se provodi sanacija i građevinska rekonstrukcija Gradske vijećnice – lože i osnovne građevine s ciljem obnove i konsolidacije objekta te uklanjanja svih ranijih devastacija i građevinskih intervencija na vanjskom plaštu i unutrašnjosti kako bi se objektu vratio prvotni izgled. Objekt se nalazi unutar zidina srednjovjekovnog Senja i gradskog areala antičke Senie čija se izgradnja, na osnovi povijesnih izvora, datira u 14. stoljeće. Budući se radi o spomeniku kulture najviše kategorije bilo je potrebno provesti zaštitno-arheološko-sondažna, konzervatorska i geomehaničko-statička istraživanja u cilju izrade odgovarajuće tehničke i projektne dokumentacije. Predmet ovog rada su zaštitno-arheološko-sondažna istraživanja provedena tijekom listopada, studenog i prosinca 2011. godine na prostoru koji je smješten u prizemlju Lože i u podrumu osnovne građevine u svrhu prikupljanja svih bitnih informacija o kulturnim slojevima i arheološkim nalazima. Istraživanja su dokumentirana sa 36 stratigrafskih jedinica. Ukupna istražena površina podruma iznosi nešto manje od 50 m.2 Pokazalo se da je podrum osnovne građevine srednjevjekovne gradske lože izvorno funkcionirao kao prizemlje. Tijekom istraživanja na predmetnom prostoru su pronađeni ostaci rimskodobne i srednjovjekovne keramike. Nakon uklanjanja podnice podruma osnovne zgrade i slojeva neposredno ispod nje otkriveni su ostaci zida koji se na osnovi tehnike zidanja može interpretirati kao rimskodobni. Radi se o sjeverozapadnom kutu nekog objekta, usmjerenog približno u pravcu SZ-JI. Ostaci strukture slične popločanju otkriveni na sredini prostorije ne mogu se sa sigurnošću odrediti ni u funkcionalnom ni u kronološkom smislu. Bez obzira na oskudne arheološke nalaze, istraživanja su potvrdila kontinuitet života na istraženom prostoru, dok su arhitektonsko-konzervatorska istraživanja potvrdila razne pregradnje i dogradnje te tehniku zidanja opekom identičnu najranijim romaničkim elementima gradnje koji su vidljivi na pročelju zgrade odnosno potvrdila su urbani kontinuitet i značaj grada Senja kroz povijest.