Mówić do, mówić o, mówić z albo mówić przy - Jay Ruby (Kwartalnik Filmowy)
W przypadku kina antropologicznego kwestia autorstwa jest zwykle dyskusyjna: kto jest, a kto powinien być właściwym twórcą dzieła – reżyser-antropolog czy podmiot, który jest filmowany? I kto ma prawo (również moralne) do wizerunku danej grupy? Ruby rozważa różne podejścia do tej kwestii i analizuje szereg różnorodnych form realizacji filmu: film oparty na współpracy, filmy tworzone przez podmiot (subject-generated) etc. Autor stara się też prześledzić szczególną relacje między filmującym i filmowanym, proces roszczenia sobie praw reprezentacji przez tych ostatnich oraz tendencje w kinie antropologicznym niezależnym i tym z głównego nurtu.