Perspektywy rozwojowe energetyki odnawialnej w województwie opolskim - Alicja Kolasa-Więcek (Barometr Regionalny)
W artykule zaprezentowano obecny stan oraz prognozy rozwoju produkcji energii z odnawialnych źródeł w województwie opolskim. Udział odnawialnych źródeł w produkcji energii elektrycznej i cieplnej w regionie wynosi 5,4%. Największe znaczenie w produkcji energii z OZE ma biomasa stała oraz energia pozyskiwana z wód przepływowych. Pozostałe źródła mają drugorzędne znaczenia, aczkolwiek planowane inwestycje spowodować mogą zasadnicze zmiany kierunku rozwoju dominujących źródeł. Realizacja zamierzonych inwestycji spowodować może wzrost znaczenia innych źródeł — energetyki wiatrowej i biogazowi rolniczych.