Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Perspektifinden Matematik Eğitimine Dair Görüşler ve Beklentiler: Bir Karma Yöntem Araştırması - Şükrü İlgün; Kübra Küp (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, yabancı uyruklu öğrencilerin matematik eğitimine yönelik görüşlerini ve matematik öğretmenlerine yönelik beklentilerini incelemektedir. Bu amaçla, 25 ortaokul ve 7 lise düzeyinde olmak üzere toplam 32 yabancı uyruklu öğrenci ile çalışılmıştır. Araştırmada karma araştırma yöntemlerinden keşfedici sıralı desen kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen nitel veriler içerik analizine tabii tutulurken beklenti ölçeğinden elde edilen nicel veriler betimsel istatistik yöntemleriyle analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, yabancı uyruklu öğrencilerin matematik dersine dair görüşleri ile öğretmenlerinden beklentileri birbirini desteklemektedir. Öğrenciler matematik derslerinde konuyla ilgili çevre gezileri düzenlenmesini istemekte, yazı yazmaktan hoşlanmamakta, matematiğin günlük hayattaki uygulamalarına yönelik çalışmalar yapılmasını istemekte ve yapılan özet/tekrar uygulamalarının devam etmesini beklemektedir. Bu sonuçlar doğrultusunda konuya yönelik araştırmalara önerilerde bulunulmuştur.