Клініко-статистичний аналіз акушерських та перинатальних ускладнень у вагітних з алогенним плодом - T.G. Romanenko; N.V. Yesyp (Український журнал Здоров'я жінки)
Погіршення репродуктивного здоров’я жінок обумовлює зростання частоти звернень до програм донації ооцитів та сурогатного (замінного) материнства. Формування в таких випадках алогенного плода пов’язане зі зміненим перебігом процесу імплантації та плацентації, що відображається в підвищеній частоті акушерських і перинатальних ускладнень. Вагомий вплив на перебіг вагітності, пологів та післяпологового періоду має і психологічний статус цих пацієнток, що відрізняється від такого в жінок, які виношують власну дитину і/або проходили лікування безпліддя.