Kapatılış Sürecinde Enderun-ı Hümayun ve Enderun Mektebi - Enes SİMİT (Vakanüvis Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi)
Osmanlı eğitim sistemi içerisinde Enderun Mektebi, erken dönemli eğitim müesseselerinden biridir. Kendisinden önce İslam devletlerinde görülen saray okulu geleneğinin, en kamil örneğini teşkil etmektedir. Yaklaşık 500 yıllık mazisi ile Enderun mektebinin en önemli misyonu, üst düzey yönetici yetiştirmek olmuştur. Bunun yanında bir sanat okulu olarak da görev yapmıştır. Enderun mektebi üzerine yapılan çalışmalarda, mektebin insan kaynağı, teşkilatı, eğitim modeli, ders içerikleri gibi pek çok husus ortaya konmuştur. Fakat bu çalışmalarda, mektebin kapatılışı sadece bir tarih vererek bildirilmiştir. Öte yandan, bu mektebin devlete uzun yıllar hizmet etmesi ve yönetim merkezinde konumlandırılmış olması göz önüne alındığında; hangi aşamalardan geçtiği, ve nasıl kapatıldığı, Osmanlı yenileşmesine örnek olacak bir değişimdir. Bu çalışmada Enderun Mektebinin devletin içerisinde oluşumu ve konumu ile; XVIII. yüzyıldan sonra hangi evreleri geçirerek kapatıldığı hususu incelenecektir.