Social Enterprise – przedsiębiorstwo społeczne w funkcjonowaniu miasta. Aspekty prawne - Szymon Byczko (Facta Simonidis)
Zasada pomocniczości jest jedną z podstawowych reguł funkcjonowania państwa przewidzianych w Konstytucji. Zgodnie z jej treścią władza publiczna powinna być przekazywana do tych organów, które są najbliżej adresatów jej działań. W ramach tej zasady przewiduje się także wykonywanie pewnych czynności z zakresu władztwa publicznego przez jednostki nienależące do systemu władzy rządowej lub samorządowej, czyli przez organizacje pozarządowe. Zasada pomocniczości jest zwykle łączona z zasadą decentralizacji władzy publicznej. Przedsiębiorstwa społeczne są dość nowym, zyskującym na popularności narzędziem prawnym, które pozwala na połączenie działalności gospodarczej z aktywnością społecznie użyteczną. Prawo polskie umożliwia prowadzenie takiej kombinowanej działalności w różnych formach prawnych, jak choćby spółdzielnie, stowarzyszenia, fundacje, ale także przez typowych przedsiębiorców, jakimi są spółki prawa handlowego. Przedsiębiorstwa społeczne są potencjalnie użytecznym narzędziem do zarządzania nowoczesnym miastem. Łączenie działalności nastawionej na zysk z aktywnością społeczną, kulturalną, ochroną zdrowia może otwierać nowe drogi dla rozwiązywania problemów mieszkańców, zdejmując z władz samorządowych wiele skomplikowanych zadań. Często zadania takie będą łatwiejsze do realizacji przez osoby lub organizacje najbliższe problemom mieszkańców. Takie przekazywanie zadań miasta poza sferę władzy publicznej jest przykładem praktycznej realizacji zasady pomocniczości.