Bursa İlinde Coroebus rubi L. Coleoptera:Buprestidae ’ nin Ergin Populasyon Değişimi Üzerinde Araştırmalar - Mehmet Kaya; Bahattin Kovancı (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışma 1996-1999 yıllarında Bursa’da yapılmıştır. Coroebus rubi L.’nin ergin populasyon değişimi gözle kontrol yöntemiyle bir dekarlık alanda haftada 1-2 kez ve 1 saat süreyle yapılan sayımlarla incelenmiş ve ergin sayısı haftalık olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, C. rubi’nin ilk erginleri 1996, 1997 ve 1999 yıllarında ahududu bahçelerinin bulunduğu yere göre mayıs sonu haziran başında ve ahududu bitkisinde çiçekler dökülüp üst salkımlarda meyve teşekkül ettiği zaman saptanmıştır. Ergin populasyonu yıllara göre haziran ayının ikinci yarısı ile temmuz ayının ilk yarısı arasında ve ahududu hasat evresinde iken tepe noktası oluşturmuştur. Erginlerin tepe noktası oluşturduğu tarihlerde ergin sayıları bahçenin bulunduğu yere ve yıla göre haftada 3-82 ergin/dekar arasında değişmiştir. Ergin uçuşu, yine ahududu bahçesinin bulunduğu yere ve yıla göre temmuz sonu veya ağustos başında sona ermiş ve ergin uçuş süresi 35-70 gün arasında değişmiştir. Bu uçuş periyodu boyunca ahududu bahçelerinde sayılan toplam ergin sayısı en az 10 ergin/dekar, en yüksek ise 227 ergin/dekar olmuştur. C.rubi’nin araştırma yapılan yer ve yıllarda 1’er uçuşu izlenmiş ve dolayısıyla zararlı yılda 1 döl vermiştir