ЕТАПИ ІСТОРИКО-АРХІТЕКТУРНОГО РОЗВИТКУ МІСТА ДНІПРО В УКРАЇНІ - Maksym Yasinskyi; Iryna Pohranychna; Anton Stupivtsev (теорія та практика дизайну)
Сучасний стан історичних міст України характеризується наявністю проблем, пов’язаних із детальним вивченням та збереженням історико-культурної спадщини, однією з яких є необхідність удосконалення композиції міст та забезпечення автентичності історично-сформованого середовища [1]. Це обумовлено сучасним станом теорії й практики сучасної архітектури в Україні до якого, в першу чергу, привела державницька діяльність радянського союзу, політика якого була спрямована на знищення національної ідентичності національних меншин тобто приєднаних до нього республік таких як Україна, Молдова, Грузія та інші. Через таку політику, вивчення та узагальнення досвіду архітектурної діяльності відбувалось дещо фрагментарно. Цілеспрямовано не враховувалися архітектурно-естетичні аспекти ревіталізації історичних міст, а натомість на першому місці була саме реконструкція історичного середовища з насадженням нової радянської архітектури. Це здебільшого призводило до втрати цінного історичного середовища. Місто Дніпро розташоване по обидва береги р. Дніпро. Історично, забудова велася на правому, високому березі, за що згодом деякі називали його «містом на трьох пагорбах». Сьогодні, Дніпро є важливим транспортним вузлом, в т.ч. для річкового транспорту. Тут розташований пасажирський та вантажний річковий порт. Промислові об’єкти займають майже половину території міста та складають значну частину в його економіки (металургійний комплекс, машино– та ракетобудування, легка промисловість, тощо). Обсяги виробництва значно знизилися за часів Незалежності, в результаті чого частина заводів наразі покинуто та занедбано. Актуальним містобудівним питанням є ревіталізація колишніх промислових зон, влаштування технопарків. Один з таких проєктів прийнято в реалізацію. Окрім промисловості, у місті розвинений фінансовий та господарський сектор до функціонують дві біржі та численні підприємства. У цьому дослідженні проаналізовано історико-архітектурний розвиток м. Дніпро, виділено п’ять основних періодів розвитку міста. Практична цінність даного дослідження полягає в тому, що сьогодні, в умовах неоправданої війни Росії проти України, питання вивчення існуючих міст, їх декларування, є дуже актуальним. Метою дослідження є проаналізувати історичні картографічні матеріали, виділити основні етапи розвитку м. Дніпро та сформувати рекомендації щодо розвитку міста.