Напрями розвитку інформаційної кампанії Російської Федерації в ході збройної агресії проти України у вересні-грудні 2022 року - С. О. Сідченко; С. В. Залкін; К. І. Хударковський; В. В. Бєлімов; О. В. Ревін (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
У статті висвітлено напрями розвитку інформаційної кампанії Російської Федерації (рф) в ході збройної агресії проти України, зміни основних наративів російської пропаганди та пріоритетів у період з вересня по грудень 2022 року. Представлено основні заходи інформаційної кампанії рф щодо легітимізації окупації території України, яка складається з п’ятьох етапів, та надана їх загальна характеристика. Наведені фейкові результати псевдореферендумів на тимчасово окупованій території України щодо приєднання до рф. Представлені наративи російської пропаганди в інформаційному просторі щодо зміни основної  мети так званої спеціальної військової операції та виправдання збройної агресії проти України. Висвітлена роль російської пропаганди у формуванні обрису головного ворога Росії в особі “колективного Заходу” та безпосередньо військового блоку НАТО на чолі із США. У статті представлені додаткові заборони в інформаційному просторі рф, прийняті на законодавчому рівні, та тенденція просування культу смерті для обґрунтування багаточисельних людських втрат Збройних Сил (ЗС) рф та зниження активності російського населення щодо мобілізації як наслідок успішних дій Збройних Сил України. У статті представлені різноманітні інформаційні заходи рф щодо організації проведення і супроводження комплектування ЗС рф у різні періоди збройної агресії проти України. Відображені результати роботи російської пропаганди з виготовлення різних пропагандистських творчих продуктів. Проаналізована електоральна підтримка населенням рф війни в Україні та російської влади за результатами опитування “Левада-центру”. Представлені наративи російської пропаганди на міжнародній арені у 2022 році під час міжнародних заходів та в ході засідань Ради Безпеки ООН з питань навколо України. Визначено, що інформаційна кампанія рф проти України в ході повномасштабного збройного вторгнення виявилась провальною, оскільки агресору не вдалось досягти поставлених цілей.