ПРОЦЕС РІЗАННЯ ҐРУНТУ НОЖАМИ РОТОРА КОМБІНОВАНОГО ЛЕМІШНО-ПОЛИЦЕВОГО ПЛУГА - М. А. Василинич; В. І. Дуганець; Ю. І. Панцир (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Обробіток ґрунту є найбільш енергоємним та затратним процесом, тому створення комбінованих машин, виконуючих за один робочий прохід декілька операцій є актуальним питанням на сьогодні, вирішення якого нерозривно пов’язане з об’єднанням сільськогосподарських операцій в один технологічний процес, що приносить економічні, організаційні та агробіологічні переваги. Виходячи з особливостей підготовки ґрунту під посів чи посадку сільськогосподарських культур як об’єкту, та необхідності подальшого наукового проектування комбінованого технологічного процесу обробітку ґрунту внесення добрив, активного кришення пласта та заробки кореневих, рослинних решток та добрив як предмету, метою наукових досліджень є аналіз взаємодії ротора з пластом, визначення та оптимізація основних параметрів ножів, радіуса, частоти обертання з огляду на забезпечення класичного різання ґрунту і перемішування з добривами. В Подільському державному агротехнічному університеті розроблено конструкцію комбінованого плуга, технологічний процес роботи якого об’єднує операції глибокої оранки, активне подрібнення пласта і заробки кореневих і пожнивних решток, а також внесення мінеральних добрив. В результаті досліджень обґрунтовано кути установки ножа по відношенню радіуса ротора α, кута загострення γ, кута різання ψр, затилочного кута ζ, кута конусності ротора β, кута зміщення лопастей (променів) кріплення, величини трансформації кута загострення. Проведено аналіз сил, діючих на частинку ґрунту, і визначено необхідну частоту обертання, при якій ґрунт проходить по поверхні ножа без завантаження, при цьому забезпечується ефект його розвантаження.