GENEL LİSE SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN SINAV KAYGI DÜZEYLERİ VE ANNE-BABA TUTUMLARI - Tuğba Çolak (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
anne-baba tutumları arasında bir ilişki olup olmadığını ortaya koymaktır.Araştırmanın diğer bir amacı da lise son sınıf öğrencilerinin sınav kaygıdüzeylerinin, çeşitli demografik değişkenlere göre değişip değişmediğinibelirlemektir. Araştırma, İstanbul’daki bir genel lisede, 2008–2009 Eğitim- Öğretimyılında öğrenim gören 58’i kız, 45’i erkek 103 lise son sınıf öğrencisi ilegerçekleştirilmiştir. Araştırmada veriler, Kişisel Bilgi Formu ve Sınav Kaygısı Ölçeğiile toplanmıştır. Veriler SPSS İstatistik Paket Programı ile analiz edilmiştir. Yapılananalizler sonucunda elde edilen bulgular:1. Ebeveyn tutumu otoriter olan öğrencilerin, ebeveyn tutumu gevşekolanlara göre daha yüksek bedensel tepkiler puanlarına sahip olduklarıgözlenmiştir.2. Erkek öğrencilerin sınav kaygısı düzeyi kız öğrencilerin sınav kaygısıdüzeyine göre daha yüksektir.3. Yüksek sosyo-ekonomik düzeye sahip öğrencilerin, düşük sosyoekonomikdüzeye sahip öğrencilere göre daha yüksek bedensel tepkiler puanlarınasahip oldukları bulunmuştur.