Ahşap Yüzeylerde Kullanılan Su Bazlı Vernikler İle İlgili Türkiye’de Yapılan Çalışmalar - Göksel ULAY; Mehmet BUDAKÇI (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Ahşap malzeme birçok alternatif malzeme içerisinde eski çağlardan günümüze kadar kullanılan ve çok tercih edilen organik bir malzemedir. Kısıtlı orman kaynakları ve günümüzde tüketimin artmasıyla endüstriyel alandaki ahşabın korunarak uzun zaman kullanılabilmesi ve estetik değerinin artırılabilmesi için çeşitli üst yüzey işlemleri yapılmaktadır. Ağaç malzemeyi daha uzun süre ve daha doğru şekilde kullanmak için yüzey işlemi ve koruyucu katman seçimi oldukça önem arz etmektedir. Ahşap endüstrisinde yüzey işlemlerinde çoğunlukla solvent esaslı vernik ve boyalar kullanılmaktadır. Son yıllarda çevre bilinci, solvent bazlı vernik ve boyların sağlık üzerindeki olumsuz etkileri ve bu sistemlerdeki bağlayıcı reçinelerin geliştirilmesi göz önüne alındığında su bazlı gereçlerin kullanımı yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmada su bazlı verniklerin katman özellikleri ve ağaç malzemede kullanımına yönelik ülkemizde yapılan bilimsel çalışmalar ve uygulamalar tarihsel gelişim sırası göz önünde tutularak incelenmiştir. Yapılan çalışmaların içerik ve sonuçlarının bir kaynakta toplanarak konu ile ilgili araştırmacı ve uygulayıcıların bilgisine sunulmak üzere derleme çalışması olarak hazırlanmıştır.