Bilim-Fen ve Teknoloji Kulübü’nün Öğrencilerin Fen ve Teknoloji Okuryazarlığına ve Fene Yönelik Tutumlarına Etkisi - Canan Laçin Şimşek; Özlem Belhan (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Bu çalışma, ilköğretim okullarında yer alan “Bilim-Fen ve Teknoloji Kulübü”nün öğrencilerin fen ve teknoloji okuryazarlıklarına ve fene yönelik tutumlarına etkisini test etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada ön test–son test kontrol gruplu model kullanılmıştır. Araştırmaya deney grubundan 24, kontrol grubundan 24 öğrenci olmak üzere toplam 48 öğrenci katılmıştır. Deney grubunda Bilim-Fen ve Teknoloji Kulübü’nün çalışma planı uygulanırken, kontrol grubunda diğer kulüplerin çalışma planları uygulanmıştır. Deney ve kontrol gruplarına Fen Okuryazarlık Ölçeği ve Fene Yönelik Tutum Ölçeği ön test ve son test olarak kullanılmıştır. Verilerin analizinde t testi, Mann Whitney U testi ve ortak değişkenli varyans analizi (ANCOVA) kullanılmıştır. Çalışma sonunda deney ve kontrol grubu arasında fark oluşmazken, hem deney hem de kontrol grubunda fen ve teknoloji okuryazarlıklarının arttığı görülmüştür. Kulübün, fene yönelik tutuma ise etkisinin olmadığı tespit edilmiştir.