Inertni prahovi: alternativni pristop v varstvu rastlin pred koloradskim hroščem (Leptinotarsa decemlineata [Say, 1824], Coleoptera, Chrysomelidae) - Luka BATISTIČ; Tanja BOHINC; Aleksander HORVAT; Stanislav TRDAN (Acta Agriculturae Slovenica)
V preglednem članku se osredotočamo na alternativni pristop varstva krompirja (Solanum tuberosum) pred koloradskim hroščem (Leptinotarsa decemlineata), ki pri nas in v svetu velja za najpomembnejšega škodljivca te pomembne poljščine. V prispevku predstavljamo uporabo različnih inertnih prahov za zatiranje tega škodljivca. Osredotočili smo se na kategorizacijo prahov, predstavitev posameznih skupin inertnih prahov in opis ene ali več snovi, ki pripadajo specifični skupini. Poleg splošne predstavitve načinov delovanja posameznih prašiv navajamo tudi praktične zglede uporabe prašiv proti koloradskemu hrošču, s čimer želimo predstaviti potencial različnih prašiv za uporabo v praksi. Ugotavljamo, da veljata lesni pepel in diatomejska zemlja za bolj perspektivna inertna prahova pri zatiranju škodljivih žuželk. Lesni pepel učinkovito deluje proti ličinkam ter v manjši meri tudi na odrasle osebke, diatomejska zemlja pa prav tako vpliva na zmanjšanje številčnosti koloradskega hrošča na krompirju. Ostala inertna prašiva so v strokovni literaturi izpostavljena kot manj učinkovita oz. sploh še niso bila preizkušena ali uporabljena proti temu škodljivcu. Za dokončno določitev učinkovitosti prašiv bodo potrebne nadaljnje raziskave, tako v laboratorijskih razmerah kot na prostem.