O rozrywce dla „maluczkich z Kiernozi i Pińska” - Wiesław Stradomski (Kwartalnik Filmowy)
Recenzja książki Kazimierza S. Michalewicza Polskie rodowody filmu – narodziny masowego zjawiska (1998), poświęconej początkom ery kina. Analizuje on fenomen rosnącej popularności nowego wynalazku ze względu na jego cechy technologiczne, artystyczne i społeczne.