La Guerra Civil a Menorca des del cel: noves aportacions al paper de l’aviació en la contesa - Carlos de Salort Giménez; Miquel López Gual (Rúbrica Contemporánea)
A diferència de Mallorca i les Pitiüses, a Menorca, el cop militar del 18 de juliol de 1936 contra la República fracassà. A principis de setembre, l’expedició republicana per recuperar Mallorca fou frustrada pels revoltats mallorquins amb l’inestimable suport de l’aviació de la Itàlia feixista, que havia vist l’oportunitat de posar un peu a les Illes Balears. Menorca, pràcticament aïllada de la resta del territori republicà, romangué sota la vigilància i els freqüents atacs de la base aeronaval de les forces "nacionals" a Mallorca.