Del dret d’orri al cortó. Evolució de la ramaderia ovina a Andorra (segles XV-XIX) - Olivier Codina Vialette (Estudis d'Història Agraria)
Entre els segles XVI i XVII la ramaderia ovina andorrana va sofrir un canvi important. Mitjançant una aproximació fonamentada en la reglamentació comunal, els registres d’impostos i la documentació patrimonial, destaquen dos models d’explotacions ramaderes, l’un transhumant i l’altra resident, que coexistiran fins al segle XIX. La modulació dels drets que atorgaven els comuns per l’ús de les herbes s’adaptaren a les noves demandes dels ramaders. L’anàlisi de les xarxes i del seu funcionament, permet avaluar l’impacte que tingueren aquests canvis que foren cabdals en la evolució de la societat andorrana moderna.