Загальнотеоретичні засади дослідження зґвалтування як форми злочину проти людяності - D. S. Bondarchuk (Аналітично-порівняльне правознавство)
Людяність – це моральна характеристика людини, що дозволяє відрізнити її від інших живих створінь. В цивілізованому суспільстві найвищою цінністю є життя, честь, гідність та свобода, саме ці характеристики роблять нас суб’єктами суспільства. Злочини проти людяності – протиправні діяння, які не просто порушують права людини, а фактично спрямовані на перетворення її із суб’єкта суспільства в об’єкт, знищуючи людяність.