Kemikalije u domaćinstvu – sredstva za čišćenje kao nevidljivi neprijatelji - Barbara Barusić; Paola Eva Leko; Laura Milek; Valentina Sabolić; Martina Miloloža Nikolić (Kemija u Industriji)
Svakodnevno smo izloženi raznovrsnim kemijskim spojevima prisutnim u hrani, kozmetici, proizvodima za kućanstvo i okolini. Proizvodi za čišćenje, poput sapuna i deterdženata, često sadrže tvari koje se proizvode u velikim količinama. Njihova nepravilna uporaba može predstavljati rizike za zdravlje i okoliš. Česti kemijski sastojci u takvim proizvodima su amonijak, hlapljivi organski spojevi, kvaterni amonijevi spojevi, hipoklorit i izotiazolni ioni. Njihova upotreba može rezultirati raznim zdravstvenim tegobama, poput astme, iritacije kože i očiju te glavobolja. Tijekom pandemije COVID-19 primijećena je povećana upotreba dezinfekcijskih sredstava, što je dodatno povećalo izloženost tim kemijskim spojevima. One dospijevaju u okoliš kroz otpadne vode i isparavanjem, utječući na ekosustave. Istraživanja su pokazala toksični utjecaj tih tvari na testne organizme poput morske bakterije Vibrio fischeri i vodenbuhe Daphnia magna. Zbog toga su uvedene regulacije i politike za smanjenje njihove koncentracije te se istražuju alternative s manje toksičnim sastojcima. U radu će biti objašnjen sastav kemikalija u sredstvima za čišćenje, njihov utjecaj na ljude, organizme i okoliš te alternative koje se istražuju.