MAG Kaynak Yöntemiyle Farklı Kaynak Parametreleri Kullanılarak Birleştirilen S235 ve S355 Çeliklerinin Kaynak Bölgelerinin İncelenmesi - Halil Gültoplayan; Mehmet Serkan Yıldırım; Yakup Kaya (Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi)
Bu çalışmada, S235 ve S355 çelikler farklı kaynak parametreler kullanılarak MAG kaynak yöntemi kullanılarak birleştirilmiştir. Kaynaklı bölgeler makro olarak, manyetik parçacık (MT) ve sıvı penetrant (PT) testleriyle mikro olarak da optik mikroskop kullanılarak incelenmiştir. Ayrıca çekme dayanımın belirlenmesi amacıyla çekme testleri uygulanmıştır. Sıvı penetrant ve manyetik parçacık testleri sonucunda üretilen kaynaklı numunelerin yüzeylerinde herhangi bir kaynak hatasının oluşmadığı tespit edilmiştir. Mikroyapı incelemeleri sonucunda, ITAB’ların ergime sınırına yakın olan bölümlerinde tane kabalaşmasının olduğu, ana malzemeye yakın olana bölümlerinde ise ince yapıya sahip tanelerin oluştuğu belirlenmiştir. Ayrıca akım değerlerindeki artışla birlikte tane boyutunun da irileştiği belirlenmiştir. Çekme testlerinde boyun verme ve kopmaların ana malzemede meydana gelmiştir.