Правове регулювання віртуальних активів: виклики легалізації та інституційного впровадження в Україні - D. S. Shemet (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Стаття присвячена детальному аналізу правових аспектів регулювання віртуальних активів в Україні, зокрема їхнього правового статусу, інтеграції у фінансову систему та впливу на економічну стабільність. У центрі уваги – правові аспекти регулювання цифрових активів, такі як їх моніторинг, оподаткування, а також забезпечення відповідності міжнародним стандартам регулювання. Особливу увагу приділено досвіду провідних країн світу та можливостям адаптації найкращих практик до українського законодавства. У статті розглянуто ключові ризики, пов’язані із використанням віртуальних активів, зокрема ухилення від оподаткування, відмивання коштів та фінансування незаконної діяльності. Значна увага приділена ролі державних органів у забезпеченні прозорості операцій із цифровими активами та необхідності вдосконалення нормативно-правової бази для зменшення потенційних загроз. Запропоновано заходи для захисту прав інвесторів, які стикаються з правовою невизначеністю у сфері цифрових активів.