Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklarda Taklit Türlerinin Oyun Karmaşıklığı ve Sözcük Dağarcığı İle İlişkileri - Meral Çilem Ökcün Akçamuş; Funda Acarlar; Gamze Alak (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi)
Otizm spektrum bozukluğu (OSB) olançocuklarda taklit ve sembolik oyun becerilerinde güçlükler, sözel dilgelişiminde ise yaşam boyu süren bozukluklar görülmektedir. Araştırmalar OSBolan çocukların taklit, sembolik oyun ve dil alanında yaşadığı güçlüklerinbirbiri ile ilişkili olduğunu öne sürmektedir. Bu araştırmada da OSB olançocuklarda taklit türlerinin sözcük dağarcığı ve oyun karmaşıklığı ileilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya 3.0-8.0 yaş arasında sözöncesi dönemde bulunan (n = 58) ve sözel dile sahip (n= 50) toplam 108 OSB olançocuk katılmıştır. Çocukların taklit becerileri ve sembolik oyun karmaşıklığıalanyazında sıkça kullanılan gözleme dayalı işlemlerle değerlendirilmiştir.Sözcük dağarcığı ise sohbet bağlamında alınan dil örneklerinden eldeedilmiştir. Sonuçta tüm taklit türlerinde söz öncesi ve sözel dil gruplarıarasında anlamlı farklılıklar olduğu, söz öncesi grupta yapılandırılmış nesnelitaklitlerin oyun karmaşıklığını anlamlı yordadığı; sözel dil grubunda ise yapılandırılmışnesneli taklitlerin ve kendiliğinden taklitlerin oyun karmaşıklığını ve sözcükdağarcığını anlamlı yordadığı belirlenmiştir. Araştırmanın bulguları, OSB olançocukların dil becerilerinin ve oyun karmaşıklığının gelişiminde farklı türdekitaklit becerilerinin önemli bir rolü olabileceğini göstermektedir.