Amerykańskie przebudzenia. Transgresja ideologiczna w filmach Davida Finchera - Agnieszka Kamrowska (Kwartalnik Filmowy)
Kino hollywoodzkie zawsze stanowiło jeden z głównych filarów amerykańskiego status quo. Propagując konserwatywne wartości, filmy głównego nurtu tworzą wyidealizowany obraz Ameryki, który coraz częściej spotyka się z krytyką zarówno widzów, jak i samych twórców. Jednym z nich jest David Fincher, który – prowadząc interesującą grę z widzem – tworzy filmy wpisujące się w główny nurt kina. Równocześnie realizuje własną wizję i demitologizuje system, którego sam jest częścią. Jego filmy dokonują transgresji zarówno w warstwie formy, jak i poprzez fabułę. Na poziomie formalnym przekroczenie odbywa się poprzez autotematyzm oraz ujawnienie procesu opowiadania. W warstwie fabularnej reżyser dąży do zdemaskowania amerykańskiej propagandy sukcesu. Kreśląc obraz społeczeństwa nadmiernego zaspokojenia, reżyser piętnuje mity konstytuujące Amerykański Sen – produkt hollywoodzkiej ideologii, który przesłonił prawdziwy obraz społeczeństwa.