Obraz rodziny osób skazanych za działalność w podziemiu antykomunistycznym w wybranych prośbach o ułaskawienie pisanych do Bolesława Bieruta - Katarzyna Sabat (Facta Simonidis)
Podjęte w artykule rozważania mają na celu ukazanie funkcjonowania rodzin działaczy polskiego podziemia niepodległościowego skazanych wyrokiem przez komunistyczny wymiar sprawiedliwości. Do zobrazowania poruszanego zagadnienia wykorzystano prośby o ułaskawienie pisane do Bolesława Bieruta przez osoby skazane i członków ich rodzin. Materiał badawczy poddany analizie objął ogółem sześćdziesiąt siedem próśb napisanych w latach 1946-1953 i został zawężony do spraw działaczy Pogotowia Akcji Specjalnej – Narodowego Zjednoczenia Wojskowego pod dowództwem Tadeusza Gajdy ps. „Tarzan” i tarnowskiej organizacji Zrzeszenia Wolność i Niezawisłość. Posługując się klasyczną analizą dokumentów oraz wykorzystując technikę analizy wewnętrznej i formalnej dokumentów, wyodrębniono kategorie (warunki życia, stan zdrowia, opieka i wychowanie dzieci, stany emocjonalne, rola członków rodziny) pozwalające przedstawić namiastkę życia rodziny w czasie pozbawienia wolności jednego z domowników skazanego za „wrogą działalność względem Państwa Polskiego”.