Uzaktan Eğitim Türkçe Derslerinde Kinestetik Öğrenme Stili Kullanımına İlişkin Öğretmen ve Öğrenci Görüşleri - Filiz Mete; Mervenur Yarlı (Ana Dili Eğitimi Dergisi)
Bu araştırmada uzaktan eğitim sürecinde gerçekleştirilen Türkçe derslerinde kinestetik öğrenme stiline uygun etkinliklerin yerinin ve kullanımının öğretmen ile öğrenci görüşleri bağlamında incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda araştırmada Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görev yapan 14 Türkçe öğretmeni ve aynı okullarda öğrenim gören 50 ortaokul öğrencisi ile görüşülmüştür. Uzman görüşü alınarak hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile öğrenci ve öğretmenlerden Türkçe derslerinde kinestetik öğrenme stili kullanımı üzerine görüşler alınmıştır. Araştırmada, görüşme yapılan öğretmenlerin tamamının uzaktan eğitim Türkçe derslerinde harekete yönelik bir etkinlik yaptırmadığı, öğretmenlerin %64,3’ünün donanım problemleri ortadan kalkarsa kinestetik öğrenme stiline sahip öğrenciler için gerekli etkinlikleri yaptırabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Ortaokul öğrencilerinin büyük bir kısmının uzaktan eğitimde Türkçe derslerinde harekete dayalı bir etkinlikle karşılaşmadığı, beşinci ve altıncı sınıf öğrencilerinin %84,6’sının, yedinci ve sekizinci sınıf öğrencilerinin %75’inin, uzaktan eğitim sürecinde Türkçe derslerinde hareket içeren etkinliklerin, gerekli donanım sağlandığında yapılabileceğini düşündüğü tespit edilmiştir.