Самооцінка як педагогічна умова формування позитивної мотивації до навчання у дітей молодшого шкільного віку - Валентина Шишенко (Педагогічний дискурс)
Автор у статті визначив значущість складових самооцінки особистості, пов’язаної з навчальною діяльністю, де підліток намагається самоствердитись. Наголошено, що невдачі викликають у підлітка переживання, примушують переглянути свої можливості, здібності, знизити рівень вимогливості або розпочати роботу із самовдосконалення. Адекватна самооцінка підлітка формується за сприятливих зовнішніх умов: вимогливості, справедливого ставлення та доброзичливості до підлітка в родині, об’єктивній педагогічній оцінці якостей особистості, результатів навчальної діяльності підлітка, адекватної громадської думки.