Ètica aplicada a les escoles de futbol formatiu Ética aplicada a las escuelas de fútbol formativo Ethics applied to football schools - Xavier Arranz i Albó (Temps d'Educació)
Les repercussions socials que el futbol ha experimentat en els darrers anys han generat l'aparició d'un gran nombre d'institucions, organitzacions, clubs i d'altres entitats dedicades a la formació en aquest esport entre els més joves. Davant d'aquest fenomen, es defensa la necessitat de l'establiment d'un codi ètic que pugui convertir-se en una eina que emfasitzi l'aspecte pedagògic d'aquest esport des d'una perspectiva humanista. Ateses les dimensions planetàries del futbol i les crítiques que sovint desperta, es fa urgent articular un codi regulador de conductes i actituds ètiques en sintonia amb l'autèntica essència pedagògica de l'esport formatiu. ____________________________________________________ Les répercussions sociales que le football a eues au cours de ces dernières années sont à l'origine de l'apparition d'un grand nombre d'institutions, d'organisations, de clubs et autres organismes consacrés à la formation dans ce sport pour les plus jeunes. Face à ce phénomène, nous défendons la nécessité de la mise en place d'un code éthique qui puisse devenir un outil mettant l'accent sur l'aspect pédagogique de ce sport dans une perspective humaniste. Compte tenu des dimensions planétaires du football et des critiques qu'il éveille souvent, il est urgent d'articuler un code régulant les conduites et les attitudes éthiques en syntonie avec l'essence pédagogique de la formation à ce sport. Las repercusiones sociales que el fútbol ha experimentado en los últimos años han generado la aparición de un gran número de instituciones, organizaciones, clubes y otras entidades dedicadas a la formación en este deporte entre los más jóvenes. Ante este fenómeno, se defiende la necesidad del establecimiento de un código ético que pueda convertirse en una herramienta que enfatice el aspecto pedagógico de este deporte desde una perspectiva humanista. Dadas las dimensiones planetarias del fútbol y las críticas que a menudo despierta, se hace urgente articular un código regulador de conductas y actitudes éticas en sintonía con la auténtica esencia pedagógica del deporte formativo. The social impacts of football in recent years have led to the emergence of numerous institutions, organizations, clubs and other entities for training children and young people in this sport. In this article, we argue for the need to establish an ethical code that can become a tool to stress the pedagogical aspect of this sport from a humanist perspective. Given the global scale of football and the criticism it often sparks, a code should be drafted as soon as possible to regulate ethical behavior and attitudes, in line with the real educational essence of youth sport.