Метод обґрунтування раціонального складу та побудови угруповання зенітних ракетних військ при прикритті об’єктів - К. В. Закутін; В. О. Алєксєєв; О. Л. Коломієць; Р. В. Титаренко; О. Ф. Галицький (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
Зростаюча роль засобів повітряного нападу в досягненні мети воєн, постійне вдосконалення їх якісних характеристик, форм та способів бойового застосування обумовлюють необхідність удосконалення угруповань зенітних ракетних військ (ЗРВ) для забезпечення визначеного рівня протидії загрозам в повітряному просторі з урахуванням економічних можливостей держави, тобто ресурсних обмежень. Однією з найважливіших задач вдосконалення кількісно-якісних параметрів угруповань ЗРВ є обґрунтування раціонального їх складу та оперативної побудови. На основі обліку нерівномірного розміщення об’єктів прикриття від ударів засобів повітряного нападу противника та просторових характеристик зенітних ракетних комплексів та систем запропонований метод обґрунтування раціонального складу та оперативної побудови угруповання ЗРВ. Метод дозволяє оцінити ефективність зенітного ракетного прикриття при великому різноманітті варіантів прикриття об’єктів і зенітних ракетних комплексів та систем. Розроблений метод обґрунтування раціонального складу та оперативної побудови угруповання ЗРВ на основі формування агломерацій об’єктів прикриття є сукупністю методик з високим ступенем формалізації, послідовне застосування яких забезпечує трансформацію вихідних даних у результати. Даний метод може використовуватися для вирішення часткових завдань, що виникають у процесі проведення досліджень з обґрунтування побудови угруповань ЗРВ при прикритті об’єктів.