Jakość pomocy przeciw przemocy w rodzinie. Program krajowy i doświadczenia „z terenu” - Joanna Łukjaniuk (Społeczeństwo, Edukacja, Język)
Celem artykułu jest prezentacja realizowanego Polsce od przeszło 20 lat Krajowego Programu Przeciwdziałania Przemocy w Rodzinie, a także akcji, podejmowanych „w terenie” dla jego wdrażania oraz związanych z tym doświadczeń terapeutycznych. W pierwszej części przedstawiono założenia programu i dokonano analizy raportu Kantara z 2019 r., zleconego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, którego celem była diagnoza skali zjawiska przemocy w rodzinie w Polsce i sformułowanie zaleceń. W drugiej części autorka zaprezentowała praktyczne aspekty realizacji programu na przykładzie jednej z gmin województwa mazowieckiego, skupiając się głównie na: znaczeniu prostego doświadczenia obecności drugiej osoby w świadczeniu pomocy osobom pokrzywdzonym; pogłębieniu rozumienia współwystępowania alkoholizmu i przemocy  w rodzinie; pozytywnych stronach  zaproszenia do współpracy/pomocy tego, komu się pomaga; konieczności porzucenia  postawy arogancji, właściwej niekiedy służbom społecznym; wyrażanie niezgody na poświęcenie podstawowych osobistych swobód w zamian za obietnicę bezpieczeństwa; potrzebie dostrzegania w pracy z osobami doznającymi przemocy nie tyle problemu do rozwiązania, ile ich godności.