Gestasyonel diyabet gelişiminde KCNJ11 geninin rolü - Funda İşcioğlu; Süleyman Baldane; Sevgi Bozkurt; Hilal Arıkoğlu (Genel Tıp Dergisi)
Amaç: Gestasyonel Diabetes Mellitus GDM değişik şiddette hiperglisemi ile sonuçlanan gebelik sırasında başlamış veya ilk defa gebelik sırasında fark edilmiş olan herhangi bir düzeydeki glukoz tolerans bozukluğudur. Bu çalışmada, Tip 2 Diabetes Mellitus T2DM ’a geçiş sürecinin önemli belirleyicisi olan GDM’nin ortaya çıkmasında genetik yatkınlık oluşturabileceği düşünülen Kir6.2 kanal proteinini kodlayan KCNJ11 geninin toplumumuzdaki GDM’li bireylerde taranması ve tek nükleotid polimorfizmlerinin SNP belirlenerek hastalıkla ilişkileri bakımından değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve yöntem: Çalışmaya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı’na başvurarak GDM tanısı konmuş 74 gebe birey ve kontrol grubu için 49 sağlıklı gebe birey dahil edildi. KCNJ11 geninin kodlanan bölgesinin tamamı Polimeraz Zincir Reaksiyonu PZR ile çoğaltılarak çift yönlü dizi analizi ile değerlendirildi. İstatistiki analizlerde p