Актуальні питання об’єктивної сторони перешкоджання законній професійній діяльності журналістів - Ye. G. Isayenko (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті досліджуються деякі ознаки об’єктивної сторони складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України, яке описує перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Розглянуто три форми перешкоджання журналістській діяльності: 1) умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, у т.ч. в один із описаних у кримінальному законі способів (ч. 1 ст. 171 КК України); 2) вплив на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків (ч. 2 ст. 171 України); 3) переслідування журналіста у зв’язку з його законною професійною діяльністю (ч. 2 ст. 171 України). Наголошено на тому, що об’єктивна сторона досліджуваного кримінального проступку полягає в суспільно небезпечних діяннях (діях або бездіяльності), якими обмежується можливість або взагалі унеможливлюється виконання журналістами своїх професійних обов’язків.