ЕЛЕКТРОДИНАМІЧНА МОДЕЛЬ ПЛОСКОЇ ФАЗОВАНОЇ АНТЕННОЇ РЕШІТКИ РАДІОЛОКАЦІЙНОЇ СТАНЦІЇ МЕТРОВОГО ДІАПАЗОНУ ХВИЛЬ - О.В. Борисенко; Г.С. Залевський (Системи озброєння і військова техніка)
У статті описано електродинамічну модель плоскої фазованої антенної решітки (ФАР) радіолокаційної станції (РЛС) метрового діапазону хвиль. Створена модель дозволяє проводити дослідження характеристик ФАР різних розмірів та конфігурацій з довільним розташуванням приймально-передавальних елементів, як з урахуванням впливу підстильної поверхні так і без нього. У статті наводяться співвідношення для розрахунку діаграми направленості (ДН) випромінювача, набору випромінювачів ФАР у вільному просторі та з урахуванням взаємодії ФАР із підстильною поверхнею. Для перевірки достовірності даних, які дозволяє отримувати запропонована модель, проведено розрахунок ДС РЛС П-18. У статті наводяться результати порівняльного аналізу характеристик прямокутної та трапецеїдальної ФАР РЛС метрового діапазону хвиль при різному амплітудно-фазовому розподілі (АФР), з урахуванням впливу підстильної поверхні та без нього. Розроблена модель дозволяє отримувати дані, необхідні при оцінюванні (уточненні) можливостей відомих РЛС метрового діапазону хвиль, а також на етапі розробки перспективних РЛС, у тому числі при розробці алгоритмів просторової обробки сигналів.