Актуальні проблеми професійної підготовки поліцейських в умовах воєнного стану - O.D. Zavistovskyi; K.S. Korol (Аналітично-порівняльне правознавство)
У статті розглянуті важливі проблемні питання необхідності корегування сучасних освітніх програм фахової підготовки поліцейських до виконання завдань в умовах бойових дій. Розглядаються шляхи вдосконалення професійної підготовки, серед яких акцентується увага на необхідності затвердження стратегії підготовки поліцейських кадрів, серед основних завдань якої буде необхідність підготовки поліцейських, готових до служби в умовах, максимально наближених до бойових, у населених пунктах, які наближені до лінії бойового зіткнення та на деокупованих територіях. Наголошується, що освітні програми підготовки поліцейських у закладах вищої освіти із специфічними умовами навчання повинні передбачати набуття у майбутніх поліцейських навичок тактичної медицини в умовах бойових дій, поводження при артилерійських обстрілах, в рамках тактико-спеціальної підготовки поводження із військовополоненими і при контакті із диверсійно-розвідувальною ворожою групою тощо, взагалі оволодіння навиками роботи в екстремальних умовах. Зауважено, що освітні програми підготовки поліцейських розроблялися й вдосконалювалися у мирний час й у період збройного конфлікту та повномасштабної агресії росіян потребують суттєвого корегування у бік підготовки до служби в поліції у відповідних умовах.