Застосування світового досвіду охорони атмосферного повітря в Україні - Олена Долженкова (Challenges and Issues of Modern Science)
Забруднення атмосферного повітря стало гострою проблемою для багатьох країн світу і вимагає більш детальних досліджень для знаходження ефективних шляхів боротьби з ним. Світова спільнота приєдналася до онлайн-сервісу для передачі інформації про стан атмосферного повітря, і зараз можна отримати інформацію про це в реальному часі за такими основними показниками забруднення, як малі частки PM2.5, великі частки PM10, озон O3, діоксид азоту NO2, діоксид сірки SO2, оксид вуглецю CO, які мають найбільший негативний вплив на здоров'я населення. У звіті за 2023 рік вчені швейцарської компанії IQAir проаналізували дані про якість повітря в 134 країнах і виявили, що лише 7 країн відповідали вимогам ВООЗ щодо найнебезпечнішого забруднювача - PM2.5, часток забруднювачів, які проникають у тіло людини через біологічні бар'єри, спричиняють гострий запалення легень і оксидативний стрес, спровоковують розвиток багатьох захворювань. Захисні заходи повітря в "оазах" з чистим повітрям розглядаються як приклад, який має бути корисним для України під час реконструкції після закінчення війни. Україна посіла 107-е місце в рейтингу за 2023 рік, при цьому середнє значення концентрації забруднювачів повітря перевищувало норму майже у два рази. Водночас до повномасштабного вторгнення, коли всі промислові підприємства працювали, цифри були набагато гірші. Визначено основні причини забруднення повітря під час військової агресії Росії на наших територіях. Було відзначено, що справжню якість навколишнього середовища оцінити не можна, оскільки моніторингові системи були пошкоджені, розграбовані та виснажені внаслідок бойових дій, і стало складніше контролювати повітря будь-якої місцевості. На основі міжнародно відомих дій та впливу окупаційної країни на екологічну ситуацію в Україні, необхідно негайно розробити нові міжнародні норми щодо захисту довкілля під час військового конфлікту.