Współpraca władz samorządowych z podmiotami prywatnymi w świetle obecnie istniejących rozwiązań organizacyjnych i prawnych - Tomasz Piaseczny (Studia i Materiały)
W dniu 28 lipca 2005 roku została uchwalona ustawa o partnerstwie publiczno – prywatnym. Powinna ona rozwiązać problem współpracy na linii samorząd – podmiot prywatny. Jednak ostatnie wydarzenia (z poprzedniej kadencji samorządu), tzn. oskarżenie Prezydenta Miasta Poznania – Ryszarda Grobelnego o zaniżenie ceny sprzedaży gruntu wymagają dodatkowej analizy. Autor prezentuje zalety i wady ustawy o partnerstwie publiczno – prywatnym. Następnie omawia klauzulę earn out, czyli uzupełnienie ceny przedsiębiorstwa w późniejszym czasie. W podsumowaniu zostanie przeprowadzona analiza możliwości adaptacji klauzuli earn out na bazie ustawy o partnerstwie publiczno – prywatnym w celu uniknięcia niepotrzebnych oskarżeń władz samorządowych o nadużycia.