ВПЛИВ СИНБІОТИЧНОГО ПРЕПАРАТУ «БІОМАГН» НА ДИНАМІКУ ЖИВОЇ МАСИ І ВІДТВОРНУ ЗДАТНІСТЬ КОРІВ - В. Б. Косташ; Т. М. Приліпко (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Наведені дані вивчення впливу різних доз пробіотичної кормової добавки «Біомагн» на динаміку живої маси і відтворну здатність корів. Установлено, що корови всіх піддослідних груп упродовж 1-го, 2-го і 3-го місяців лактації, які збігалися з 1–3 місяцями досліду, втрачали свою живу масу, що є характерним для новорозтелених корів, особливо високопродуктивних. Однак ці втрати у тварин дослідних груп були меншими відповідно на 8,7; 7,9 і 8,3 кг, або 1,66; 1,50 і 1,58%, що майже вдвічі менше. За 2-й місяць досліду також відбулося зменшення живої маси піддослідних корів. У контрольних тварин воно становило в середньому 9,2 кг, або 1,8%, а в дослідних – 3,9–4,3 кг, або 0,75–0,83%. На третьому місяці експерименту втрати живої маси корів усіх груп порівняно з 1-м місяцем помітно зменшилися, проте в контрольних тварин вони були більш помітними, ніж у дослідних – 4,3 проти 2,0–2,2 кг. Загалом же за останні два місяці досліду жива маса корів контрольної групи зросла на 8,9 кг, або 1,76%. Щодо приросту живої маси в дослідних корів, то він становив 13,5–14,3 кг, або 2,60–2,76%, що вище, ніж у контролі, на 4,6–5,4 кг, або 51,7–60,7%. На формування молочної продуктивності корів суттєвий вплив мали показники їхньої відтворювальної здатності. Корови дослідних груп за тривалістю сервіс-періоду випереджали свої аналоги з контрольної групи на 17–20 днів. Найменшим періодом від отелення до запліднення відзначалися корови 3-ї дослідної групи, які через 79 днів після отелення були запліднені, тоді як тварини контрольної групи були запліднені на 20 днів пізніше. Щодо індексу осіменіння, то він був меншим у корів 2-ї, 3-ї та 4-ї дослідних груп порівняно з контролем на 0,44; 0,48 і 0,42. Якщо на одно запліднення корів контрольної групи потрібно було провести в середньому 1,67 осіменіння, то для тварин 2-ї, 3-ї та 4-ї дослідних груп – 1,23; 1,19 і 1,25 осіменіння. Практично дослідні корови порівняно з контрольними запліднювалися після першого осіменіння, що, очевидно, пов’язано з уведенням кормової добавки «Біомагн» у раціон дійних корів.