Lesley Hazleton. İlk Müslüman: Hz. Muhammed’in Hikayesi. Çev. Erdal Bodur. 3. baskı. İstanbul: Kitabix Yayınları, 2013. 381 s. ISBN: 978-605-65410-2-5 - Cüheyman Taha Aydın (Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Çağdaş oryantalistlerden Musevi kökenli bir Agnostik olan Lesley Hazleton’un “İlk Müslüman” kitabı 2013 yılında düzenlenen TEDX konuşması sonrası uluslararası ilim çevrelerinde dikkat çekmiştir. Hz. Muhammed’in ilk vahiy tecrübesine objektif bakışıyla popüler olan yazar Resûlullah’ın insani yönlerine değinerek birçok konuda özgün tespitlerde bulunmuştur. İbn İshak ve Taberî’nin rivayet örgüsünü statüsel bir kurguyla sunan eser Hz. Peygamber’in toplumdaki yükselişine odaklanmaktadır. Böylece yazar, Hz. Muhammed’in liderlik yolundaki merdivenleri Makyavelist bir zihinle çıktığını ima etmektedir. Hazleton’un sübjektif oryantalist literatürün devamı niteliğindeki eseri İlk Müslüman – Hz. Muhammed’in Hikayesi’ni değerlendireceğiz.