УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ: СУЧАСНІ МОДЕЛІ ТА ІНСТРУМЕНТИ ОПТИМІЗАЦІЇ - Юлія Котельникова; Ганна Чумак; Ольга Ворошилова (Економіка та суспільство)
У статті досліджено трансформацію підходів до управління витратами в умовах цифрової економіки. Акцентовано увагу на зміні традиційних моделей управління витратами під впливом цифровізації бізнес-процесів та інтеграції інформаційно-комунікаційних технологій. Запропоновано цифрово-орієнтовану класифікацію витрат із урахуванням нових технологічних чинників. Розкрито можливості інтеграції ERP-систем, бізнес-аналітики, хмарних сервісів, роботизованої автоматизації процесів, блокчейн-рішень і штучного інтелекту в сучасні моделі управління витратами (Activity-Based Costing, Target Costing, Lean Management, Total Cost of Ownership). Проведено порівняльний аналіз моделей за критеріями адаптивності, гнучкості та стратегічної релевантності в умовах цифрової трансформації. Визначено ключові напрями підвищення ефективності управління витратами через цифрові інструменти.