Harmonizacija davka od dohodkov pravnih oseb v Evropski uniji - Jožica Grivec (Central European Public Administration Review)
Države članice Evropske unije morajo na enotnem trgu sodelovati in z oblikovanjem skupnih direktiv razvijati davčne sisteme v isto smer, kajti le tako bodo uresničile štiri osnovne svoboščine: prost pretok blaga, storitev, kapitala in oseb. Davčni sistemi posameznih držav Evropske unije se med seboj tako zelo razlikujejo, da postajajo odločitve o tem, v kateri državi naj poslujejo in v kateri naj dosegajo večje dobičke, sestavni del poslovne politike vsakega podjetja. Na "prelivanje" dobička iz ene države v drugo vplivajo tudi transferne cene, s katerimi si multinacionalne družbe lahko povečujejo ali zmanjšujejo dobiček, saj se stopnje obdavčitve dobička med državami razlikujejo. Multinacionalne družbe se pri poslovanju srečujejo z množico predpisov, s katerimi vsaka davčna oblast brani svojo davčno osnovo, zato so se pojavile ideje o različnih sistemih skupinske obdavčitve davčne osnove. Predlagane rešitve niso bile sprejete, zato države članice Evropske unije še vedno obdavčujejo dohodek pravnih oseb v skladu z domačimi predpisi. V pripravi je predlog za enotno konsolidirano davčno osnovo za davek od dohodkov pravnih oseb. Enotna konsolidirana davčna osnova za davek od dohodkov pravnih oseb bi multinacionalnim družbam, ki imajo podružnice v več državah, zmanjšala stroške prilagajanja in izvajanja davčnim predpisom v teh državah.