BANKA PERSONELLERİNİN PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİNE BAKIŞ AÇILARI: ÇORUM İLİ ÖRNEĞİ - S.öznur Sakınç; Bergen Kakaç (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Günümüzde sürekli ve hızlı değişim içerisinde olan bankacılık sektöründe, bankaların rekabet ortamına ayak uydurabilmek, getirilerini maksimum seviyede tutmak ve hedeflerine ulaşabilmeleri için performans değerlendirme önemli bir araç haline gelmiştir. Performans, bir iş veya görev ile ilgili önceden belirlenen şartlara, standartlara bu sorumluluklar yerine getirilirken uyulması ve bu iş veya görev ile ilgilinin beklenen amaçlara ulaşılma derecesidir. Performans değerlendirme ise performansı değerlendirilecek kişi veya kuruluşun performans ile ilgili yapmış olduğu çalışmalarını tüm yönleri ile ele alan bir yöntemdir.Performans değerlemesi oldukça zor ve uzun çaba gerektiren bir süreçtir. Bu süreç performans değerlendirme çalışmaları, kurum tarafından personellerin performanslarının değerlendirilme aşamaları, personellere değerleme sonuçlarının iletilmesi ve de son olarak personellerin bu geri dönüş sayesinde kendilerini geliştirmek için yapabileceklerini planlaması gibi işlemleri kapsamaktadır. Görüldüğü üzere performans değerleme süreci sadece personelin ne kadar etkin çalıştığını ortaya çıkarmamaktadır. Kuruma verimliliğin artması için gerek faaliyetler konusunda gerekse personelleri konusunda yapılması gerekenleri planlama fırsatı verirken aynı zamanda personele de kariyer planlaması için yapması gerekenler konusunda yol gösterici olmakta ve kişiyi kendini geliştirme konusunda teşvik etmektedir.Özellikle bankaların da içinde yer aldığı hizmet sektöründe çalışanların performans değerlemeye karşı tutumları çok daha önemli bir yere sahiptir. Bu sektörde çalışanlar müşteri kesimi ile direkt temas halindedir. Personelin çalışma ortamındaki memnuniyeti ve mutluluğu bir şekilde tutum ve davranışlarına da yansıyacaktır. Önemli olan personellerin performans değerlendirme sürecine objektiflik, adalet gibi konularda güvenmesidir. Personel bu değerlemeye ne kadar güvenirse çalışma performansı o kadar artacaktır. Bu durumda bankanın faaliyetlerinin de kalite ve verimliği artacak ve de banka sektördeki rekabet gücünde de önemli bir avantaj sağlamış olacaktır. Bu çalışmada, banka personellerinin performans değerlendirme konusunda yaşadıkları sorunlar ve bu konudaki beklentileri araştırılmıştır. Araştırmada veriler anket yöntemiyle elde edilmiştir. Anketler Çorum merkezindeki banka personellerine uygulanmıştır. Araştırma verileri SPPS programı ile analiz edilmiştir. Performansı etkileyen birçok sebep bulunmaktadır. Bunların başında çalışma ortamı, yöneticinin tutumu ve ücret gibi konular yer almaktadır. Analizden, personellerin kendilerini işlerini yapmada yeterli beceride gördükleri, aldıkları ücreti yetersiz buldukları ve yöneticilerle yaşadıkları sorunların performanslarını kötü etkilediği gibi sonuçlara ulaşılmıştır.