"UKRAIŃSKI SMAK" W "ZIEMIAŃSTWIE POLSKIM" KAJETANA KOŹMIANA - Łukasz Zabielski (Lìteraturnij Proces: Metodologìâ, Ìmena, Tendencìï)
Artykuł zawiera analizę wątków makabry, horroru, frenezji w “Epizodzie Rzezi Chmielnickiego”, który stanowi fragment “Ziemiaństwa polskiego” Kajetana Koźmiana. Tłem tego tekstu są wydarzenia historyczne dotyczące powstania Kozaków na Ukrainie w 1648 roku.