Granice zawodów zaufania publicznego - Anna Młynarska-Sobaczewska (Facta Simonidis)
W tekście omówiono funkcje i cechy wyróżnienia w prawie polskim zawodów zaufania publicznego oraz limitowania wykonywania takich profesji w świetle regulacji krajowej, wybranych elementów praktyki oraz dokumentów międzynarodowych. Cechą konstytutywną tych zawodów jest zaufanie związane z nabyciem tytułu do wykonywania określonej funkcji i profesji. Osoby wykonujące tego rodzaju zawód cieszą się wysokim statusem, są wyróżniane nie tylko prestiżem, lecz także szczególną reglamentacją zawodu, który wykonują. Granice określające ten status, dla jasności wywodu i na potrzeby niniejszego tekstu, podzielono na dwa rodzaje: granice zewnętrzne, wyznaczone przez ramy konstytucyjne i ustawodawcze, związane zwłaszcza z cechą konstytucyjnie wyróżniającą, to jest cechą zaufania publicznego, oraz wewnętrzne, wyznaczane przez samych przedstawicieli zawodu.