Hür Fransa’dan IV. Cumhuriyet’e Fransa’da “Güçlü Hükümet” Mücadelesi: De Gaulle’ün Siyasi Yenilgisi ve Parlamentarizme Geri Dönüş - Atay Özen (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Makalede, zayıf koalisyon hükümetleri ile anılan IV. Cumhuriyet’in ortaya çıkış dönemindeki siyasi mücadele ele alınmaktadır. Fransız siyasi tarihinde antiparlamentarizm olarak adlandırılan siyasal eğilim, makalenin ele aldığı dönemde General de Gaulle liderliğinde yeniden belirmiş ama başarısız olmuştur. 1940 yılında Fransa işgal edildiğinde, Londra’da de Gaulle liderliğindeki Hür Fransa Hareketi Fransa’nın kurtuluşu için örgütlenmiştir. De Gaulle bir yandan Müttefikler’e eşit ortak olduğunu kabul ettirmek, diğer yandan IV. Cumhuriyet’in kurulmasına liderlik etmek için mücadele vermiştir. De Gaulle’ün siyasi çabasına rağmen, Fransız Parlamentosu’nun değişken dengelerine dayanan, zayıf ve istikrarsız bir yürütmenin esas olduğu parlamentarizm; IV. Cumhuriyet Anayasası ile Fransa’da tekrar hâkim olmuştur. Gaullist Hareketin başarısızlığının temel nedeni, III. Cumhuriyet’in partilerinin ve siyasal liderlerinin Fransız halkı üzerindeki etkisini küçümsemek olmuştur. De Gaulle, partiler üstü liderlik konumunun yeterli olacağını düşünmüş ama yanılmıştır