Дисциплінарна відповідальність окремих категорій працівників-правників - O. A. Telichko; V. A. Rekun (Аналітично-порівняльне правознавство)
Стаття містить комплексний аналіз особливостей та сутності дисциплінарної відповідальності працівників-правників різних категорій. Сформульовано визначення дисциплінарної відповідальності, визначені її характерні ознаки. Авторами виявлено, що дисциплінарна відповідальність працівників-правників виділяється на фоні загальної дисциплінарної відповідальності, яка стосується працівників, що виконують стандартні трудові обов’язки. Відзначається, що особливістю цієї відповідальності є: специфічний суб’єкт дисциплінарного порушення (працівники-правники), спеціалізовані види дисциплінарних покарань, а також особлива процедура їх накладання та оскарження. Встановлено, що для застосування спеціальної дисциплінарної відповідальності доцільно враховувати певні критерії: суб’єктів, які можуть бути притягнуті до спеціальної дисциплінарної відповідальності; сферу та характер праці працівників-правників; рівень правового регулювання та вид нормативно-правового акту, що регламентує таку відповідальність; сферу застосування дисциплінарної відповідальності; стягнення, які можуть застосовуватись до суб’єктів відповідальності; особливості порядку залучення окремих категорій працівників до відповідальності. Значну увагу у роботі приділено дослідженню особливостей дисциплінарної відповідальності суддів, адвокатів, нотаріусів та прокурорів. Надано стислий огляд органів, які накладають дисциплінарні стягнення на працівників-правників та строки в межах яких вони можуть бути накладені.